Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Memulihara warisan suku kaum Jahut

Go down

Memulihara warisan suku kaum Jahut

Post  along on Tue Jul 21, 2009 4:09 pm

Memulihara warisan suku kaum Jahut

JERANTUT 16 Julai - Penubuhan Galeri Kraftangan dan Kebudayaan Orang Asli di Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Kiol dekat sini merupakan usaha murni warga sekolah itu dalam memulihara warisan suku kaum Jahut di daerah ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Damak, Datuk Lau Lee (gambar) berkata, usaha pentadbiran sekolah itu harus dipuji kerana mengekalkan warisan kesenian suku Jahut sekali gus meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai pentingnya mengekalkan budaya kaum minoriti itu.

''Penubuhan galeri ini memaparkan keunikan kesenian yang terdapat dalam masyarakat Orang Asli Jahut dan suku kaum lain, khususnya seni tari dan kraf tangan untuk tatapan pelancong dan generasi akan datang.

''Usaha pihak sekolah itu juga dapat merancakkan penyelidikan dalam bidang sosiologi dan antropologi melibatkan pemuliharaan warisan masyarakat Orang Asli Jahut," katanya kepada Utusan Malaysia ketika merasmikan penubuhan galeri berkenaan di SK Sungai Kiol, baru-baru ini.

Hadir sama Pegawai Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) Jerantut, Riduan Mokhtar, Guru Besar SK Sungai Kiol, Abd. Mohin Mohd. Yusof dan Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah itu, Aweng Mika.

Menurut Lee, peranan pihak sekolah turut membantu mempromosi Kampung Sungai Kiol menjadi tumpuan pelancong luar untuk melihat lebih dekat kesenian yang unik dan masih terpulihara.

Katanya, pelbagai kesenian Orang Asli di kawasan itu wajar dihargai kerana artifak berkenaan merupakan aset berharga serta boleh diketengahkan untuk tujuan komersial dan menarik pelancong ke daerah ini.

Penubuhan galeri itu juga, beliau berkata, sejajar dengan konsep 1Malaysia yang dicetuskan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau menambah, pengusaha pelancongan di Bandar Jerantut perlu menjadikan Kampung Sungai Kiol dan Kampung Koi di Damak sebagai tempat persinggahan pelancong dalam pakej lawatan ke Taman Negara.
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 30
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Memulihara warisan suku kaum Jahut

Post  zulkbo on Fri Jul 24, 2009 2:54 am

Beli durian dengan orang asli pun dah mahal sekarang,dorang sema dah pandai pakai duit sekarang...tak mcm dulu-dulu Laughing Laughing
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum