Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Sejarah Pekan

Go down

Sejarah Pekan

Post  apens7 on Wed Jul 22, 2009 6:33 pm

memandangkan kawan sorang jer gangster yg menjaga daerah pekan, biar la kawan citer serba sedikit pasal tempat kawan ni....
nama Pekan? ramai org kata berasal dari cerita Batu Belah Batu Bertangkup, watak Pekan yg kepingin telur ikan tembakul mak dia tuh... tapi sebenarnya bukan...
mengikut projek sejarah time kawan form 3 dulu, nama pekan ni diambil sempena nama bunga2 yg tumbuh di pinggir kali sepanjang muara Sungai Pahang. (kalau kawan sebut sg pahang je aokmer igt daerah aok pun ada tumbuh bunga pekan ni... ekekekke.. maklum la, sg pahang ni panjang)
kalau kwn nak citer pasal sejarah kat Pekan ni mmg banyak.... kalau nak tau sendiri datang ar Pekan... g muzium dia yang bernama Muzium Sultan Abu Bakar... muzium ni menggunakan bekas bangunan istana sultan abu bakar dolu2... ok la rodong... nanti kawan sambung...

Maju la Pekan utk Org Pekan...
avatar
apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  zulkbo on Sat Jul 25, 2009 2:50 am

post lah gambar-gambar menarik kampung awak kat sini,boleh kongsi ngan kita semua.. Very Happy Very Happy
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  apens7 on Fri Sep 25, 2009 6:28 pm

zulkbo wrote:post lah gambar-gambar menarik kampung awak kat sini,boleh kongsi ngan kita semua.. Very Happy Very Happy

permintaan aok kwn tunaikn... nanti mggu depan kwn up gambor.. pasti terhibur.. he2 Laughing
avatar
apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  Yassin on Fri Sep 25, 2009 8:08 pm

aok tak keseorangan.... koii juge separuh drp org yang berkaitan ngan org pekan juge...tak kurang sebulan sekali koi menjenguk kesane...kadang emboh 2-3kali ...koi kesana Very Happy keknya tak kebandor laa ke kampung je...
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  rudini77 on Fri Jan 08, 2010 10:44 am

Kawe pun org Pekan jugok.. Dari kecik sampei ke keje kawe duk kat Pekan.. Abih ceruk mana2 pun kawe dah pegi, Chini doh, Paloh Hinai doh, Nenasi pun doh. Kota Perdana yg jauh tu pun kawe penoh sampei.. Cuma le ni kawe kena ikut bini dulu duk kat Bdr Pusat Jengka sbb dia org Jengka 16 dan keje misi gigi kat Poliklinik Bandor Jengka. Kawe pulak kene la ngajor budok2 kat SK Desa Jaya, doh 6 bulan kawe kat sini. Tapi org tua kawe & adik beradik ada kat Pekan lg. mesti balik Pekan punyelah sokmo..
avatar
rudini77

Posts : 26
Points : 26
Join date : 08/01/2010
Age : 41
Location : Bandar Jengka

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  SHARK on Fri Jan 08, 2010 10:52 am

rudini77 wrote:Kawe pun org Pekan jugok.. Dari kecik sampei ke keje kawe duk kat Pekan.. Abih ceruk mana2 pun kawe dah pegi, Chini doh, Paloh Hinai doh, Nenasi pun doh. Kota Perdana yg jauh tu pun kawe penoh sampei.. Cuma le ni kawe kena ikut bini dulu duk kat Bdr Pusat Jengka sbb dia org Jengka 16 dan keje misi gigi kat Poliklinik Bandor Jengka. Kawe pulak kene la ngajor budok2 kat SK Desa Jaya, doh 6 bulan kawe kat sini. Tapi org tua kawe & adik beradik ada kat Pekan lg. mesti balik Pekan punyelah sokmo..

rudini, ko kampung ape?
Ramai org Pekan kat PCC ni..tapi yg paling taiko dan gangster adalah saudara Apens (dia sendirik ngaku..)
avatar
SHARK
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 600
Join date : 16/04/2009
Age : 39
Location : Empangan Klang Gate

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  Yassin on Fri Jan 08, 2010 10:52 am

rudini77 wrote:Kawe pun org Pekan jugok.. Dari kecik sampei ke keje kawe duk kat Pekan.. Abih ceruk mana2 pun kawe dah pegi, Chini doh, Paloh Hinai doh, Nenasi pun doh. Kota Perdana yg jauh tu pun kawe penoh sampei.. Cuma le ni kawe kena ikut bini dulu duk kat Bdr Pusat Jengka sbb dia org Jengka 16 dan keje misi gigi kat Poliklinik Bandor Jengka. Kawe pulak kene la ngajor budok2 kat SK Desa Jaya, doh 6 bulan kawe kat sini. Tapi org tua kawe & adik beradik ada kat Pekan lg. mesti balik Pekan punyelah sokmo..

Setahu kawan org Pekan tak cakap KAWE dema cakap koi atau kooi..hehehe...sekala padang macam ore kito laa mu ni... Razz
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  rudini77 on Fri Jan 08, 2010 11:16 am

Org Pekan jati cakap kawe, yg cakap koi tu org Temerloh, org Maran cakap kome, org belah Lepih cakap keh (kass).. Telo kita ikut aliran Sg Pahang, cuba rujuk otai Pahang yg lama... Kawe duk Pekan doh 30 tahun lbh doh..
avatar
rudini77

Posts : 26
Points : 26
Join date : 08/01/2010
Age : 41
Location : Bandar Jengka

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  Yassin on Fri Jan 08, 2010 11:23 am

rudini77 wrote:Org Pekan jati cakap kawe, yg cakap koi tu org Temerloh, org Maran cakap kome, org belah Lepih cakap keh (kass).. Telo kita ikut aliran Sg Pahang, cuba rujuk otai Pahang yg lama... Kawe duk Pekan doh 30 tahun lbh doh..

Sebetulnya tulisan dan sebutan itu amat berbeza tetapi lumrah perkataan KAWE itu boleh di dengar disebelah kelantan sana.... Very Happy kala org Pahang yang jelas kedengaran kawan...atau KAWAS bagi sebelah Jerantut dan Lipis.

Kawan pun dah separuh drp kehidupan ini sudah menjadi org Pekan.
Razz
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  amienski on Fri Jan 08, 2010 11:28 am

nnti tahun baru cina nnti kawan cuti...kaawan pusing2 amek gambos
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 33

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  SHARK on Fri Jan 08, 2010 11:49 am

Yassin wrote:
rudini77 wrote:Org Pekan jati cakap kawe, yg cakap koi tu org Temerloh, org Maran cakap kome, org belah Lepih cakap keh (kass).. Telo kita ikut aliran Sg Pahang, cuba rujuk otai Pahang yg lama... Kawe duk Pekan doh 30 tahun lbh doh..

Sebetulnya tulisan dan sebutan itu amat berbeza tetapi lumrah perkataan KAWE itu boleh di dengar disebelah kelantan sana.... Very Happy kala org Pahang yang jelas kedengaran kawan...atau KAWAS bagi sebelah Jerantut dan Lipis.

Kawan pun dah separuh drp kehidupan ini sudah menjadi org Pekan.
Razz

Bro Yassin, memang org Pekan ckp Kawe..tapi sebutannya bukan macam Kelantan "Ka-we". bunyinya lebih kepada ka-wai sikit sikit....
avatar
SHARK
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 600
Join date : 16/04/2009
Age : 39
Location : Empangan Klang Gate

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  apens7 on Fri Jan 08, 2010 11:57 am

rudini77 wrote:Org Pekan jati cakap kawe, yg cakap koi tu org Temerloh, org Maran cakap kome, org belah Lepih cakap keh (kass).. Telo kita ikut aliran Sg Pahang, cuba rujuk otai Pahang yg lama... Kawe duk Pekan doh 30 tahun lbh doh..

hahaha.. btul doh tu cakap rudini... sebenarnya bahasa dia 'kawan'.... tapi bila kene slang org Pekan, bunyik dia dah jd 'kawe'... tapi tak ble samakan ngn bunyik bhsa kelate = kawe... gaya org pekan ngn org kelate mmg lain... tu yg special sket org pekan ni...

mende ni payoh nak explen even kat org pahang sendiri.... org beloh2 kuantan je yang arif gayer org pekan cakap sbb berjiran....

tapi kebanyakan budok pekan men ngka (engkau) aku jerk.. dok gitu rudini? (kene panggil bro ni sbb dia lagi lama stay pekan dr kwn... >30thn.. ekeke)
avatar
apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  rudini77 on Fri Jan 08, 2010 11:59 am

Memang la nak sebut 'kawan' tapi kat org Pekan cakap 'kawan' tu leweh lg jadi la 'kawei'. Tambah 'i' skit baru le jadi leweh nyer... Ambo dok sei kalu demo ghoyak ambo ni ore Klate, Kawei anok Pahang Sejati, air sungai Pahang jugok yg kawei minum sokmo termasuk kita semua yg duk Pahang (area tepi Sg Pahang je la)
avatar
rudini77

Posts : 26
Points : 26
Join date : 08/01/2010
Age : 41
Location : Bandar Jengka

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  ozzy on Fri Jan 08, 2010 12:05 pm

rudini77 wrote:Memang la nak sebut 'kawan' tapi kat org Pekan cakap 'kawan' tu leweh lg jadi la 'kawei'. Tambah 'i' skit baru le jadi leweh nyer... Ambo dok sei kalu demo ghoyak ambo ni ore Klate, Kawei anok Pahang Sejati, air sungai Pahang jugok yg kawei minum sokmo termasuk kita semua yg duk Pahang (area tepi Sg Pahang je la)

dengung dia berapa harakat....ekekeke ..jgn maroh gurau2 je
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  rudini77 on Fri Jan 08, 2010 12:06 pm

Terima kasih diucapkan atas penerangan yg telah diberikan oleh Saudara Apens. Jadi harap Saudara Yassin 'JELAS' ye.. Kita orang Pahang ni memang la jenis low profile sbb bila berada kat luar kita mudah menyesuaikan diri dengan suasana setempat. Sbb tu org luar fikir org Pahang takde loghat sendiri. Betul tak semua????
avatar
rudini77

Posts : 26
Points : 26
Join date : 08/01/2010
Age : 41
Location : Bandar Jengka

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  cikacung on Fri Jan 08, 2010 12:08 pm

rudini77 wrote:Terima kasih diucapkan atas penerangan yg telah diberikan oleh Saudara Apens. Jadi harap Saudara Yassin 'JELAS' ye.. Kita orang Pahang ni memang la jenis low profile sbb bila berada kat luar kita mudah menyesuaikan diri dengan suasana setempat. Sbb tu org luar fikir org Pahang takde loghat sendiri. Betul tak semua????

kawan setuju amat...

cikacung
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 171
Points : 173
Join date : 27/09/2009
Age : 47
Location : j3/KHTP,Kulim

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  Yassin on Fri Jan 08, 2010 12:28 pm

rudini77 wrote:Terima kasih diucapkan atas penerangan yg telah diberikan oleh Saudara Apens. Jadi harap Saudara Yassin 'JELAS' ye.. Kita orang Pahang ni memang la jenis low profile sbb bila berada kat luar kita mudah menyesuaikan diri dengan suasana setempat. Sbb tu org luar fikir org Pahang takde loghat sendiri. Betul tak semua????

Terima kasih le diatas penerangan anda semua....Sesungguhnya yang jelas hanya mahu bersuluh tidak disuluh nampak juga. Kerana saya juga yang bergelar anak Pahang. Very Happy
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  apens7 on Fri Jan 08, 2010 12:29 pm

cikacung wrote:
rudini77 wrote:Terima kasih diucapkan atas penerangan yg telah diberikan oleh Saudara Apens. Jadi harap Saudara Yassin 'JELAS' ye.. Kita orang Pahang ni memang la jenis low profile sbb bila berada kat luar kita mudah menyesuaikan diri dengan suasana setempat. Sbb tu org luar fikir org Pahang takde loghat sendiri. Betul tak semua????

kawan setuju amat...


btul.. kwn sekolah kat temerloh dulu, bila dgr org temerloh, jengka, jerantut cakap rasa pelik... kwn pun cakap standard la sbb diorg ramai.... kalau jumpe org pekan pun diorg cakap stdrd gak... org kontan pun.. hehehe... so tak pelik la org lua pekan tak paham sgt gayer org pekan... tapi kalau kwn jumpe org phg, tgk gayer dia cakap kwn tau dia org pekan ke tak.. hehehe
avatar
apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  Yassin on Fri Jan 08, 2010 2:48 pm

apens7 wrote:


btul.. kwn sekolah kat temerloh dulu, bila dgr org temerloh, jengka, jerantut cakap rasa pelik... kwn pun cakap standard la sbb diorg ramai.... kalau jumpe org pekan pun diorg cakap stdrd gak... org kontan pun.. hehehe... so tak pelik la org lua pekan tak paham sgt gayer org pekan... tapi kalau kwn jumpe org phg, tgk gayer dia cakap kwn tau dia org pekan ke tak.. hehehe

kawe kena tabik jugalah mekala org kuat pekan dah kabor gitu... Sad
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  Awangmaseru on Fri Jan 08, 2010 3:06 pm

Yassin wrote:
apens7 wrote:


btul.. kwn sekolah kat temerloh dulu, bila dgr org temerloh, jengka, jerantut cakap rasa pelik... kwn pun cakap standard la sbb diorg ramai.... kalau jumpe org pekan pun diorg cakap stdrd gak... org kontan pun.. hehehe... so tak pelik la org lua pekan tak paham sgt gayer org pekan... tapi kalau kwn jumpe org phg, tgk gayer dia cakap kwn tau dia org pekan ke tak.. hehehe

kawe kena tabik jugalah mekala org kuat pekan dah kabor gitu... Sad

laurat pahang seme daeroh hampir supe bunyinye cume kalar beloh benta lebih exclusif bunyi yek!

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 56
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  apens7 on Fri Jan 08, 2010 3:09 pm

Yassin wrote:
apens7 wrote:


btul.. kwn sekolah kat temerloh dulu, bila dgr org temerloh, jengka, jerantut cakap rasa pelik... kwn pun cakap standard la sbb diorg ramai.... kalau jumpe org pekan pun diorg cakap stdrd gak... org kontan pun.. hehehe... so tak pelik la org lua pekan tak paham sgt gayer org pekan... tapi kalau kwn jumpe org phg, tgk gayer dia cakap kwn tau dia org pekan ke tak.. hehehe

kawe kena tabik jugalah mekala org kuat pekan dah kabor gitu... Sad

lek yassin... bukan tak iktiraf aok org pekan... kwn ni doh dekat 10 tahun duk shah alam... kadang2 tu cakap pekan pun tak tak brape pekan bunyik nyer... hehehehe
avatar
apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  Yassin on Fri Jan 08, 2010 3:13 pm

Awangmaseru wrote:

laurat pahang seme daeroh hampir supe bunyinye cume kalar beloh benta lebih exclusif bunyi yek!

Org beloh bente mmg terer!! cheers
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  Yassin on Fri Jan 08, 2010 3:16 pm

apens7 wrote:

lek yassin... bukan tak iktiraf aok org pekan... kwn ni doh dekat 10 tahun duk shah alam... kadang2 tu cakap pekan pun tak tak brape pekan bunyik nyer... hehehehe

Kawan lek sokmo apens ...hehehe keknya kawan juga dah 17 tahun bersama membina utk sebuah kehidupan bersama org Pekan Razz
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  J.Milan22 on Fri Jan 08, 2010 3:22 pm

Yassin wrote:
apens7 wrote:

lek yassin... bukan tak iktiraf aok org pekan... kwn ni doh dekat 10 tahun duk shah alam... kadang2 tu cakap pekan pun tak tak brape pekan bunyik nyer... hehehehe

Kawan lek sokmo apens ...hehehe keknya kawan juga dah 17 tahun bersama membina utk sebuah kehidupan bersama org Pekan Razz

dulu mase study koi praktikal kat pekan...kat DRB hicom MTB...
perghhhh bro2 pekan sane cakap phgg pekat sangt...koi pun kadang2 dok paham...
sibb baekk apenns dok gitu... Laughing Laughing
avatar
J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  apens7 on Fri Jan 08, 2010 3:40 pm

J.Milan22 wrote:
Yassin wrote:
apens7 wrote:

lek yassin... bukan tak iktiraf aok org pekan... kwn ni doh dekat 10 tahun duk shah alam... kadang2 tu cakap pekan pun tak tak brape pekan bunyik nyer... hehehehe

Kawan lek sokmo apens ...hehehe keknya kawan juga dah 17 tahun bersama membina utk sebuah kehidupan bersama org Pekan Razz

dulu mase study koi praktikal kat pekan...kat DRB hicom MTB...
perghhhh bro2 pekan sane cakap phgg pekat sangt...koi pun kadang2 dok paham...
sibb baekk apenns dok gitu... Laughing Laughing

sebeloh DRB hicom tu dah ada mercedes plant jebat.. kwn raser budok2 junior aok semua praktikal sana... high class sket pasang body merc.. ekekeke
avatar
apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Sejarah Pekan

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum