Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Herba purba sakit belakang

Go down

Herba purba sakit belakang

Post  along on Tue Jul 21, 2009 4:47 pm

TERDAPAT satu pelega kesakitan semula jadi, yang terbukti dapat melegakan sakit di bahagian bawah belakang. Keberkesanannya adalah sama dengan ubat preskripsi, tanpa terdedah kepada risiko kesan sampingan.

Apabila menderita sakit belakang, ia akan mengganggu dan mencabar apa sahaja aktiviti seperti membongkok badan, berjalan dan membawa barang. Perubatan biasa menawarkan ubat NSAID (ubat anti radang bukan steroid) yang mungkin berkesan untuk memberi kelegaan jangka pendek, tetapi juga boleh mendatangkan kesan sampingan negatif seperti kerosakan kepada gastrousus (pendarahan dalam perut dan ulser).

Preskripsi baru NSAID yang dikenali sebagai Penyekat COX-2 (COX-2 Inhibitor) merupakan penghilang kesakitan yang berkesan di samping ia dirumus untuk mengelakkan daripada berlakunya masalah gastrousus. Tetapi, ia membawa risiko yang lebih tinggi seperti serangan jantung, strok, malah kematian. Amaran yang tertulis pada risalah penerangan salah satu ubat Penyekat COX-2 berbunyi 'Anda hendaklah betul-betul mengambilnya seperti mana yang dipreskripsikan dan dengan dos-dos seberapa rendah yang boleh untuk jangka masa yang paling singkat diperlukan'.

Walaubagaimanapun, terdapat sejenis herba semula jadi yang dapat memberi kelegaan kepada sakit di bahagian bawah belakang dengan keberkesanan sekuat ubat preskripsi, tanpa terdedah kepada risiko kesan sampingan. Herba ini dikenali sebagai pati kulit pokok willow. Ia telah digunakan sejak berabad lamanya dan terus digunakan sehingga ke hari ini untuk rawatan kesakitan (khususnya untuk sakit di bahagian bawah belakang dan osteoartritis), serta bengkak seperti bursitis, tendonitis dan ankylosing spondylitis. Kulit pokok willow mengandungi ramuan aktif yang dikatakan dapat memberi kelegaan kesakitan dan tindakan anti radang.

*Kelegaan kesakitan dan anti radang purba

Hippocrates, seorang tabib Yunani dianggap sebagai 'bapa perubatan' mendapati penawar ini begitu berkesan sekali untuk menghilangkan berbagai jenis kesakitan sehingga dia berasa bertanggungjawab untuk menulis mengenainya di sekitar abad kelima Sebelum Masehi. Beberapa ujian klinikal menyokong kemujaraban kulit pokok willow sebagai ubat untuk melegakan sakit belakang. Satu kajian baru juga menunjukkan pati kulit pokok willow sama berkesannya seperti ubat popular yang dipreskripsikan di samping kosnya yang lebih murah. Telah terbukti bahawa kulit pokok willow adalah sama berkesannya seperti Penyekat COX-2. Tambahan pula, ia mampu dibeli tanpa menghadapi risiko kesan-kesan sampingan.

Kajian di Jerman menguji keberkesanan pati kulit pokok willow berbanding sejenis Penyekat COX-2 bersama 228 orang sukarelawan berumur antara 18 hingga 80 tahun. Mengikut hasil kajian tersebut; 'Pati kulit pokok willow adalah sama berkesannya seperti Penyekat COX-2 yang diuji, dalam melegakan kesakitan bahagian bawah belakang. Kedua-dua ubat ini menunjukkan pengurangan yang sama pada alat ukur yang digunakan untuk mentaksirkan kesakitan para peserta.'

* Perbezaan pokok willow

Terdapat banyak rumusan pati kulit pokok willow di pasaran dunia. Kebanyakannya diperbuat untuk mengandungi Salacin sahaja, iaitu salah satu daripada beberapa ramuan aktif yang boleh didapati dalam pati kulit pokok willow. Sebab itulah, pati-pati ini didapati kurang berkesan berbanding produk kulit pokok willow asli yang menggunakan keseluruhan kulit pokok. Satu perkara menarik yang harus diperhatikan ialah bukan semua spesies pokok willow memberikan manfaat perubatan yang sama ataupun mempunyai sifat anti radang dan kelegaan kesakitan yang sama.

Setelah bertahun penyelidikan terhadap spesies pokok willow yang berlainan jenis, syarikat Frutarom dari Switzerland mendapati tiga spesies pokok willow; Salix purpurea, Salix fragilis, dan Salix daphnoids, mempunyai lebih banyak jumlah ramuan anti radang dan pelega kesakitan (seperti Flavanoids dan Procyanidines) berbanding dengan Salix alba (kulit pokok willow putih). Dengan itu, Frutarom menggunakan tiga spesies ini melalui proses "Polyshield" yang dipatenkan untuk mengeluarkan EFLA462 (pati kulit pokok willow dipiawaikan), tanpa kerosakan atau merendahkan gred terhadap ramuan aktif semasa ia dalam fasa pemerahan.

*Pokok cat's claw

Pokok cat's claw (Uncaria tomentosa) berasal dari wilayah Amazon. Penduduk Amerika Selatan telah lama menggunakan kulit dan akar pokok ini untuk mengubati berbagai masalah penyakit seperti artritis dan radang. Sebatian yang dijumpai dalam pokok cat's claw dianggap boleh menghalang pengeluaran jisim oleh badan yang menyebabkan radang, dikenali sebagai prostaglandins dan faktor nekrosis tumor (TNF). Ujian klinikal melaporkan mereka yang menderita penyakit osteoartritis dan reumatoid artritis yang diberi suplemen cat's claw telah mengalami pemulihan yang ketara.

Para penyelidik yakin pokok cat's claw kaya dengan sebatian fitokimia bermanfaat iaitu alkaloid, proanthocyanidins, polifenol, tritepines, dan sterol tumbuhan. Di samping tindakan anti radang dan kelegaan kesakitan, saintis baru-baru ini mendapati pokok cat's claw mungkin dapat melindungi rawan.

Kehausan rawan, iaitu ciri utama penyakit osteoartritis, berlaku apabila kemusnahan rawan adalah lebih cepat daripada ia boleh tumbuh semula. Dengan menumpaskan agen radang yang merosakkan rawan, dan pada masa yang sama mengaktifkan biokimia pelindung rawan, maka cat's claw dapat membantu memelihara dan mengekalkan rawan yang sihat pada sendi yang sedang menua.

Oleh itu gabungan kulit pokok willow dan pokok cat's claw sudah tentu merupakan pilihan yang terbaik untuk sakit-sakit jangka panjang dan untuk pengurusan radang berbanding ubat konvensional kerana kajian mengesahkan ia mempunyai ciri keselamatan yang cemerlang. Apabila anda ingin membeli dan memilih suplemen semulajadi yang betul untuk melegakan kesakitan, pastikan anda ambil kira faktor-faktor ini:

*Spesies pokok willow yang betul digunakan - pilih yang menggunakan Salix purpurea, Salix fragilis dan Salix daphnoids.

*Pati-pati herba yang digunakan telah pun dipiawaikan untuk menjamin kemujarabannya.

*Pati kulit pokok willow itu diperbuat dengan menggunakan proses Polyshield yang dipatenkan untuk memastikan pemeliharaan ramuan-ramuan aktifnya.

Artikel ini disumbangkan oleh Pahang Pharmacy Sdn. Bhd. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Kulit Pokok Willow dan Cat's Claw, sila e-mel ke ppharm@pahangpharmacy.com.my atau hubungi talian Stay-well to Live-well 03-61407605 (Isnin hingga Jumaat, 9 pagi hingga 5 petang).
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 30
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Herba purba sakit belakang

Post  zulkbo on Fri Jul 24, 2009 2:47 am

Alhamdulillah ...so far belum ada sakit belakang lagi,mungkin boleh rekemen kat orang tua Laughing Very Happy
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum